Bestaat liefde op het eerste gezicht?

  • Gepost door: soulmate
  • Gepost in:
  • 1 February 2018

Een wetenschappelijke studie heeft uitgezocht welke mechanismen hierbij een rol spelen in de hersenen. Onderzoekers bestudeerden daarvoor de hersenactiviteit van enkele personen op het moment dat ze voor zich de persoon te zien kregen waarop ze verliefd waren.

 

12 hersenzones treden in werking

 

Uit het experiment bleek dat verliefd worden maar liefst twaalf hersenzones in werking zet. Die zones scheiden stoffen af die een euforisch gevoel opwekken. Het gaat meer bepaald om dopamine, ocytocine, adrenaline en vasopressine. Bij mensen die verliefd worden, blijkt ook de Nerve Growth Factor hoger te zijn.

 

Liefde op het eerste gezicht duurt een vijfde van een seconde

 

De door de liefde opgewekte activiteit speelt zich in een oogwenk af. We stellen vast dat amper 11% van de relaties ontstaat door liefde op het eerste gezicht, en dat terwijl de helft van de mensen verklaart al zoiets als liefde op het eerste gezicht te hebben gevoeld.

 

Op slag verliefd worden, is geen garantie voor levenslang geluk

 

In het begin komt er een gevoel van euforie op als we de persoon zien waarop we verliefd zijn. Dat gevoel ontstaat in dezelfde hersenzones als de zones die reageren op drugs. Later activeren de binding en de aanhankelijkheid die tijdens een langdurige relatie tot stand komen andere zones. Liefde wordt trouwens ook beïnvloed door de cultuur en de persoonlijkheid van de betrokkenen.

 

Bij Soulmate nemen klant en bemiddelaar tijdens een grondig en diepgaand gesprek samen de tijd om op ontdekkingstocht te gaan en er achter te komen wie wérkelijk bij hen past.

 

Warme groet,

 

Kathleen