De overweging: Should I stay or Should I go?

  • Gepost door: soulmate
  • Gepost in:
  • 16 October 2019

Wat als… je gevangen zit in een slechte relatie?

Ken je dat gevoel? Je huwelijk of relatie voelt onbehaaglijk aan maar toch ontbreekt het je aan moed om ‘de grote stap’ te zetten en bij je partner weg te gaan. Zelfs al besef je dat dat de enige juiste beslissing zou zijn. Hoe ontwar je deze knop? Should I stay or should I go?

Volgens onderzoek vraagt één op de vijf vrouwen in een relatie zich wel eens af hoe het zou zijn om alleen – of met een nieuwe liefde – door het leven te gaan. Deze mijmering hoeft niet alarmerend te zijn, maar wordt proble-matisch als die vraag voortdurend door je hoofd spookt. Dan wordt het de vraag ‘weggaan of blijven’? Diverse onderzoeken tonen aan dat vrouwen vaker ontevreden zijn over hun ‘relatie’ dan hun man of vriend. Ze willen meer aan hém sleutelen dan omgekeerd. Echtscheidingen komen drie keervaker op initiatief van de vrouw tot stand. De belangrijkste reden om weg te gaan is ‘communicatie’, niet met elkaar kunnen praten.

De romantische, maar ouderwetse gedachte dat je voor altijd bij elkaar moet blijven (en we leefden nog lang en gelukkig) en je relatie alleen maar sky high moet zijn, maakt dat we ons altijd afvragen of onze relatie wel goed genoeg is. Is er niet iemand anders die beter bij mij past?

Een relatie uitmaken is niet niks, maar soms kan je niet anders. De liefde is voorbij en je wilt alleen verder.

Het romantische beeld van liefde dat we zien in films zaait onbewust een plantje in je hoofd: dát wil ik ook. Waar we vroeger door religie en cultuur werden afgekeurd wanneer je uit elkaar ging, is dat nu véél minder het geval. Steeds sneller en vaker scheiden mensen van elkaar. De samenleving veroordeelt je daar niet meer voor. Wat in sommige opzichten geen slecht idee is, gezien ruziënde ouders een enorme impact kunnen hebben op een kind. Maar, hoe maak je die keuze?

Ga een aantal dingen na

In plaats van je partner te beschuldigen van allerlei dingen waar jullie het niet over eens zijn, stel jezelf eens open. Vertel je partner rustig waar je niet blij mee bent en verdrietig van wordt. Als je kinderen hebt, probeer jezelf voor te stellen hoe het is om als jong kind twee nieuwe families te krijgen.

Vraag jezelf ook eens af, wat het betekent om alleen door het leven te gaan. Ben je er klaar voor om je soms ongelukkig en eenzaam te voelen? En kan je accepteren dat een relatie niet altijd ge-wel-dig is? Wat erger is dan alleen zijn is een relatie hebben waarin je je alleen voelt. Wil je hierna nog steeds weg? Vertrek dan, weloverwogen!

Het leven is geen rozengeur en maneschijn, relaties zijn ingewikkeld en ze vergen steeds moeite en liefde. Als je je geen toekomst met haar/hem kan inbeelden of je niet volledig van haar/hem houdt, laat elkaar dan beter los op een positieve manier.

Hoe kan je een relatie op een gezonde manier stopzetten?

Break-ups zijn hoe je het ook went of keert, altijd lastig en pijnlijk.

Ondanks de opluchting en dat je wéét dat het beter is zo, gaat het toch altijd gepaard met heftige emoties. Heel veel emoties. Je wilt het break-up-moment daarom liever niet nog pijnlijker maken dan het al is. Daar zijn gelukkig een aantal manieren voor. Om het ‘het-is-uit-gesprek’ een stukje makkelijker te laten verlopen, zijn er een aantal vuistregels waar je je aan kan houden.

Tips om je relatie te beëindigen op een gezonde manier.

Negeer de ander nooit

Deze eerste tip geldt vooral wanneer je met iemand aan het daten bent. Als je dit leest, ben je waarschijnlijk op een leeftijd dat je het echt niet meer kan maken om nikste laten horen en ‘het wel dood kan laten bloeden.’ Als iemand de moeite waard was om mee af te spreken, is hij/zij dat ook om vriendelijk te laten weten dat het toch niet gaat werken. Communiceer hier persoonlijk over zodat de ander op z’n minst vragen kan stellen zodat het verwerkingsproces voor die persoon ook op een gezondere manier kan verlopen. Een relatie stopzetten met een berichtje/SMS is niet aan te raden maar ghosten is in elk geval ‘not done’. Ghosting is een erg onvolwassen en onbeholpen manier om een relatie of date te beëindigen.

Wees eerlijk en empathisch

Hoe langer de relatie heeft geduurd, hoe voorzichtiger je wilt zijn met de break-up. Wees bedachtzaam met wat je gaat zeggen, begrijpend, lief en eerlijk. Er kunnen veel redenen zijn waarom een relatie niet meer werkt, wanneer je de tijd neemt om daar eerlijk over te zijn, is er waarschijnlijk ook meer begrip van de andere kant. Denk even na: mocht je partner de relatie met jou willen verbreken, hoe zou jij willen dat dit gebeurt? Stel je in de schoenen van je partner en ga respectvol met hem/haar om. Eigenlijk precies zoals jij zou willen als de rollen waren omgedraaid.

Let op de details van het moment

Woorden zijn vaak niet eens het belangrijkst in communicatie, want lichaamstaal heeft een stuk meer impact dan je denkt. Wees je dus ook bewust van hoe je zit, je gedrag, je toon.

- Zoek een rustige plek op waar jullie privacy hebben om goed te kunnen praten. - Let erop dat je een open en attente lichaamshouding aanneemt. Zet beide voeten op de grond, armen sla je niet over elkaar, draai je lichaam naar de ander.

- Oogcontact hebben met je partner. Laat zien dat je moedig genoeg bent om eerlijk te zijn over je gevoelens en je bereid bent de ander ook te aanhoren.

- Respectvol met elkaar omgaan. De ander de schuld geven, draagt niet bepaald bij aan een volwassen break-up. Focus je tijdens het gesprek op hoe jij je voelt, niet op wat de ander allemaal wel of niet heeft gedaan. Zeg liever: ‘Ik heb ruimte voor mezelf nodig i.p.v ‘ Je legt teveel druk op mij’. Draai niet om de waarheid heen maar breng het op een weloverwogen manier over.

- Misschien is het wat vroeg om te vertellen wat je van de relatie hebt geleerd, maar het is ook een mooi moment om uit te lichten wat de mooie dingen zijn die je van je partner hebt opgestoken en te vertellen hoe dankbaar je daarvoor bent.

- Luisteren naar de ander. Geef de ander altijd de ruimte om eerlijk te kunnen zijn over zijn of haar gevoelens. Naar de ander luisteren, betekent niet meteen dat jij moet afzien van je keuze, maar wél dat je respect hebt voor het gevoel van je ex.

Wees empathisch op social media

Wanneer jij degene bent die een punt zet achter de relatie is er een grote kans dat jij sneller bent in het verwerkingsproces dan degene die gedumpt wordt. Hoe opgelucht en blij je ook bent, wees bedachtzaam met wat je op social media post.

Denk vooral in de eerste periode aan je ex vóórdat je iets online knalt.

“Dat betekent niet dat je krampachtig dingen moet verbergen, maar zorg in elk geval dat áls je iets post, het oprecht is en je het niet onbewust doet om je ex te laten weten dat het goed met je gaat.

Komt het uiteindelijk tot een scheiding, neem dan de nodige tijd om jezelf terug te vinden, de situatie te verwerken en alles een plaats te geven. Het verleden accepterenen loslaten zijn nodig om een nieuwe gezonde relatie op te starten. Stoom jezelf klaar om een nieuwe liefde in je leven te ontvangen. Je soulmate trek je aan wanneer jij er klaar voor bent. Neem geen genoegen met een banale relatie om toch maar niet alleen te zijn.

Wanneer je je zielsverwant ontmoet zal je realiseren dat dit de persoon is met wie je je toekomst wilt delen.

Hij/zij zal de persoon zijn die er gewoon voor zorgt dat je blij bent dat je leeft en aan zijn/haar zijde staat. De warmte, liefde, genegenheid die je misschien niet voldoende hebt gevoeld in je vorige relatie. Je bent het waard om een liefdevol persoon aan je zijde te hebben.

Warme en knusse groet, Kathleen