Eenzaamheid

  • Gepost door: soulmate
  • Gepost in:
  • 14 November 2017

Eenzaamheid
Soms kan het wel eens deugd doen om even alleen te zijn na een drukke dag maar in het algemeen verkiezen de meeste onder ons het gezelschap van een partner, familie, vriend(in).
Eenzaamheid is niet per definitie een synoniem van ‘alleen zijn’, maar kan ook inhouden dat iemand zich ‘samen met anderen’ eenzaam voelt.
Een gevoel van leegte. Je bent gedesoriënteerd. Het gevoel alléén te zijn op deze wereld komt in je op omdat je met niemand je wensen, ervaringen en emoties kan delen.
Je voelt je triest, waardeloos, depressief en vooral héél alleen. Wanneer je in die fase van eenzaamheid terecht komt, ga je jezelf bekritiseren. Je bent overgevoelig en hebt zelfmedelijden. Verder word je ook kritisch tegenover je medemens.

Vaak is eenzaamheid een gevolg van gebeurtenissen in iemands leven. Ook persoonlijke factoren spelen hier vaak een grote rol.

Eenzaamheid komt dus niet enkel voor bij alleenstaanden maar evengoed bij koppels en ouderen en alle leeftijdsgroepen.

Je voelt je niet begrepen door je partner of je gaat je partner niet belasten met jouw problemen. Daardoor kan je je alleen voelen in je relatie.

Alleenstaanden missen meestal de geborgenheid en liefde van een partner. Dit geeft ze een groot gemis. Indien je dit niet invult met je sociaal te gaan engageren en je afsluit van de buitenwereld worden velen overvallen door een gevoel van eenzaamheid.

Ouderen zijn een zeer kwetsbare groep. Alleenstaand, problemen met de gezondheid, afgewezen door de kinderen, om deze redenen of andere voelen ze zich geïsoleerd

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee vormen van eenzaamheid:

Eenzaamheid in de vorm van sociaal isolement

Sociale eenzaamheid is gekoppeld aan een tekort aan sociale integratie, het ontbreken van contacten met kennissen en vrienden met wie men gemeenschappelijke kenmerken deelt.

Eenzaamheid in de vorm van emotionele eenzaamheid

Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één ander persoon, in de meeste gevallen een levenspartner.

Belangrijk bij hulpverlening is dat er een onderscheid wordt gemaakt bij de begeleiding van sociale en emotionele eenzaamheid.

Eenzaamheid kan je pas oplossen als je voor jezelf kan toegeven dat je eenzaam bent. Dit is de eerste belangrijke stap. Zodra je bewust wordt, kan je er iets mee gaan doen.
In ieders leven zijn er tijden en situaties die eenzaamheid opwekken en het is belangrijk dat je er goed mee omgaat. De oorzaak van het probleem dient geïdentificeerd te worden waardoor veel angst en stress kan worden voorkomen.
Als je leert omgaan met je eenzaamheid krijg je de kans dit om te zetten in een voordeel. Je krijgt de kans om jezelf beter te leren kennen.

Ga naar buiten, kom onder de mensen, je kunt aan vrijwilligerswerk doen. Volg een cursus die gericht is op je persoonlijke groei en die je verder helpt om positief te denken.
Ook een goed uitgebalanceerde voeding is hier belangrijk, gecombineerd met voldoende beweging en slaap.
Probeer leuke dingen te ondernemen, hou je creatief bezig.

Er is allerlei literatuur voor handen die je hierbij kan helpen.

Eenzame mensen vermijden vaak om nieuwe mensen te leren kennen, en ze blijven weg uit menigtes. Nochtans is sociaal contact de beste oplossing om je eenzaamheid op termijn op te lossen.

Mensen die eenzaam zijn kunnen afglijden in een depressie. Anderen grijpen naar drank, drugs of medicijnen.

Doordat eenzame mensen neerslachtig zijn, zullen ziektes en kwaaltjes minder snel genezen. En ze lijden dikwijls aan slapeloosheid en hoofdpijn.

Door alles negatief te bekijken, geraken ze in een vicieuze cirkel waarbij ze nog meer negativiteit aantrekken.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen die eenzaam zijn twee keer zoveel kans hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen dan iemand van wie het sociale leven op volle toeren draait.

Als single heb je meer kans om je eenzaam te voelen, alhoewel alléén zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn.
Het besef van het gemis van een relatie en de fysieke afwezigheid kan tot gevolg hebben dat de persoon zich eenzaam gaat voelen.

Het is zeker aan te raden om een professioneel persoon aan te spreken die je psychisch kan bijstaan met je problemen en moeilijkheden (die je ondervindt). Via begeleiding en coaching leer je zelf een uitweg te vinden aan de hand van wat in jouw mogelijkheden ligt. Je leert op je eigen tempo je moeilijkheden exploreren. Van daaruit vind je jouw eigen weg hierin. Je leert zelfzorg aan. Je vindt terug steun bij jezelf en daardoor ook bij je omgeving. Je slaagt erin zelf jewelzijn te vergroten, met positieve gevolgen naar jezelf en je omgeving toe.

Warme groet,
Kathleen