Hoe om te gaan met een narcist? 7 waardevolle tips!

  • Gepost door: soulmate
  • Gepost in:
  • 5 October 2017

Hoe om te gaan met een narcist? 7 waardevolle tips!

Omgaan met een narcist kan uitdagend zijn. Niks wat in het normale leven, met normale mensen werkt, functioneert bij een narcist. Meestal kies je er zelf voor om de narcist uit je leven te bannen, als dat niet nu is, dan wel later. Tot die tijd moet je zo ongeschonden mogelijk blijven. En dat is mogelijk. Er zijn methoden die je kunt toepassen om met een narcist zijn grillen om te gaan en jezelf te beschermen. Narcisten zijn mensen die je het beste mijdt. Toch ontkom je vaak niet aan contact. Wat is de beste houding om hiermee om te gaan?

Hier 7 waardevolle tips:

 

Tip #1. Verwacht niets van een narcist

Verwacht van de narcist niets, maar dan ook niets! Niets aan steun, empathie, begrip of liefde. Onthoud dit, het is de pijnlijke waarheid. Een narcist wil alleen maar iemand om hem heen. Ben jij het niet, dan is er zo iemand anders. Realiseer je dat een narcistische persoonlijkheidsstoornis een echte stoornis is die ervoor zorgt dat de persoon zich niet gedraagt zoals de gemiddelde persoon. Op hetzelfde moment zal hij je willen laten denken dat jij degene bent met een probleem. Terwijl hij degene is die abnormaal doet.

Tip #2. Zie het onvolwassen gedrag van een narcist

Omgaan met een narcist is als omgaan met een kind. Hou daar altijd rekening mee. Je kunt het vergelijken met het gedrag / bewustzijn van een klein kind. Die liegen ook om hun zin te krijgen. Die manipuleren ook. Het enige verschil tussen het kind en de volwassen narcist is dat de narcist niks leert en niet veranderbaar is. Je bent immuun voor de narcist als je hem ziet in zijn ware gedaante.

 

Tip #3 Stop de spelletjes van een narcist

In het omgaan met een narcist heb jij een groot nadeel en dat is dat jij veel meer gevoel hebt en daardoor kwetsbaarder bent. Daarbij wil een mens met een gezonde moraal het spel eerlijk spelen. Een narcist echter zal alle eerlijke en oneerlijke middelen gebruiken om zijn doel te bereiken. Er is maar een manier om dit te stoppen; stop met het spel meespelen! Ga niet in op zijn pogingen om je uit te lokken. Zeg gewoon dat je zijn spelletjes niet meer meespeelt.

 

Tip #4 Stel grenzen aan een narcist

Bepaal aan welke eisen je bereid bent te voldoen en hoeveel je bereid bent om te geven. Blijf bij je beslissing. Beperk de duur van eenzijdige gesprekken of bedenk een termijn van hoe lang je bereid bent te luisteren. Wees kalm maar assertief. Aarzel niet om "Nee" te zeggen. Weiger je schuldig te voelen of je emotioneel te laten chanteren. In de omgang met een narcist moet je begrijpen dat de narcistische persoon altijd meer bezig is met zijn eigen gevoelens.

 

Tip #5 Spiegel een narcist

Om de narcist 'te temmen' is het vaak voldoende, om hem met zijn eigen gedrag te confronteren. De narcist wordt door dezelfde wapens getemd die hij gebruikt om anderen te onderwerpen.

Als hij dreigt – dreig terug en probeer geloofwaardig dezelfde taal en genoegzaamheid te gebruiken. Als hij het huis verlaat – verlaat het dan ook, verdwijn van hem. Als hij argwanend is –wees dan ook argwanend. Wees kritisch, denigrerend, vernederend, ga naar zijn niveau – want daar is hij permanent. Geconfronteerd met dit spiegelbeeld – zal de narcist altijd terugdeinzen.

 

Tip #6 Blijf onaantastbaar voor een narcist

Elke keer als het je lukt om niet meer geraakt te worden door zijn woorden, voel je je sterker worden. Hij zal die kracht ook gaan voelen. Of hij legt zich erbij neer en gaat (waarschijnlijk) het slachtoffer uithangen, of hij gaat steeds verder met je te provoceren. Dat laatste maakt niks uit, blijf onaantastbaar, zorg dat hij jou niet meer kan raken, hij is er op uit om je emotioneel te raken, geef hem dat genoegen niet. Je weet toch wie het zegt? Hij is niet de man die je dacht dat hij was. Ga niet hopen dat hij dat ooit wordt, hij is wie hij is: een narcist.

 

TIP #7 Bescherm jezelf tegen een narcist

Indien jij als partner ervoor kiest om jezelf weg te cijferen ten behoeve van de narcist zonder dat jou dit ongelukkig maakt, is omgaan met een narcist mogelijk. Kort gezegd: de narcist zal altijd dat doen wat hij wil zonder rekening te houden met je gevoelens, mening of wensen. Een andere manier is door hem te verlaten en je leven weer op orde te krijgen. Heel weinig mensen verdienen de soort van investering die een absolute voorwaarde is om met een narcist te kunnen samenleven. Omgaan met een narcist is een emotionele full-time energieverslindende bezigheid, wat diegene rondom een narcist kan reduceren tot onzekere, nerveuze wrakken. Wie verdient zo’n opoffering? Het kan goed zijn dat het zo ernstig is, dat je wel actie moet ondernemen om uit de situatie te stappen om zo veilig te blijven. Bescherm jezelf! Wat je ook doet, besef dat je een narcist nooit kan veranderen.

Warme groet,

Kathleen