Ons uiterlijk vertelt wie we zijn

  • Gepost door: soulmate
  • Gepost in:
  • 27 November 2017

Ons uiterlijk vertelt wie we zijn

Er is slechts één blik nodig om van alles over ons te leren want ons uiterlijk bevat tal van kleine aanwijzingen die verborgen boodschappen doorgeven.

Eén blik op een gezicht geeft ons een aardige indruk van het type waarmee we te maken hebben: jong of oud, introvert of extrovert, aardig of knorrig, stabiel of labiel, intelligent, betrouwbaar, gezond, avontuurlijk?

Persoonlijkheidskenmerken liggen ingewikkelder.

Hoe ziet men aan iemands gezicht dat een persoon geestig, betrouwbaar of gelukkig is? Dát we dit in een vrouwengezicht kunnen zien, bewees psycholoog Rob Jenkins van de Glasgow University. Jenkins vroeg lezers van het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist om een foto van zichzelf op te sturen en een vragenlijst in te vullen. Uit de meer dan duizend foto's voegde hij gezichten samen van mannen en vrouwen die als betrouwbaar of juist onbetrouwbaar uit de test kwamen. De samengestelde portretten werden aan duizenden mensen voorgelegd: hadden ze enig idee welk kenmerk er in elke foto verborgen lag?

Bij de vrouwengezichten lukte dat uitstekend: 70 procent van de beoordelaars wist wat het gelukkige gezicht was. Bij de mannengezichten raakte iedereen de kluts kwijt, maar dat kan ook komen doordat de mannen die hun foto instuurden mogelijk de vragenlijsten niet goed hadden ingevuld. Mannen vinden het vaak lastig om hun gevoelens te beoordelen.

Uit een ander onderzoek weten we dat vrouwen vaak heel goed de eigenschappen van een mannengezicht kunnen lezen. Onderzoekster Lynda Boothroyd van de Britse Durham Universiteit fotografeerde twee lichtingen psychologiestudenten en liet hen een vragenlijst invullen over of ze in waren voor een avontuurtje of meer zagen in een langdurige relatie.

De vragenlijst was recht door zee: hoeveel seksuele contacten hadden ze per jaar? Hoeveel onenightstands? De foto's van de meest serieuze studenten en de meest avontuurlijke in de liefde voegde ze met de computer samen tot twee samengestelde mannengezichten. De honderd vrouwen die de twee mannentypes daarna vergeleken, vielen in meerderheid voor het prototype van de serieuze man. De vrouwen hadden wel geen idee welk onderscheid er in de foto's verborgen lag. Ze vonden het serieuze type gewoon aantrekkelijker.

Welke gezichtskenmerken gebruiken de hersenen om iemand anders te beoordelen?

De Amerikaanse psycholoog Barry Goodfield heeft een gewaagde verklaring. We kunnen volgens hem aan de plooien en rimpels in een gezicht zien welke emoties dominant zijn. Lacht iemand de hele dag of tuurt iemand steeds somber uit zijn ogen, dan gaat deze herhaalde uitdrukking het gezicht op den duur een beetje kreuken.

Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw zijn er al veel eenvoudige pogingen gedaan om de code van het gezicht te ontcijferen. Volgens de 'personologie' zouden mensen met dicht bij elkaar liggende ogen heel precies zijn, met veel gevoel voor detail. Mensen met de ogen ver uit elkaar zouden goede multitaskers zijn. Mensen met een smal, breed of rond gezicht zouden achtereenvolgens betrouwbaar, breeddenkend of joviaal zijn. Moderne onderzoekers graven dieper. Een dunne lip verraadt volgens hen vooral een laag niveau van de stof oestrogeen. De dikte van de lip wordt namelijk beïnvloed door dit vrouwelijke geslachtshormoon, en dat hormoon beïnvloedt ook hoe we ons gedragen. Oestrogeen maakt mensen bijvoorbeeld vaak gevoeliger voor stress.

Dat zowel het mannelijke als het vrouwelijke geslachtshormoon extrovert maakt, is wel logisch. Mensen met veel van deze hormonen worden in het algemeen als aantrekkelijk beoordeeld, en dus leren ze al vroeg dat ze succes hebben bij anderen en ze gaan zich daarnaar gedragen. Overigens hebben ook mannen met veel oestrogeen en vrouwen met veel testosteron in veler ogen iets aantrekkelijks.

Het gezicht is de spiegel van de geest

Er zijn nog meer stoffen in ons brein die een stempel drukken op ons gezicht. Of iemand veel of weinig dopamine heeft, valt bijvoorbeeld te lezen in de diameter van een pupil en in de structuur van de iris. Zo zien we of iemand een open, avontuurlijk of juist behoudend karakter heeft.

Inspirerende groet,

Kathleen