Bestaat liefde op het eerste gezicht?

Een wetenschappelijke studie heeft uitgezocht welke mechanismen hierbij een rol spelen in de hersenen. Onderzoekers bestudeerden daarvoor de hersenactiviteit van enkele personen op het moment dat ze voor zich de persoon te zien kregen waarop ze verliefd waren. Maar liefst twaalf hersenzones treden in werking. Die zones scheiden stoffen af die een euforisch gevoel opwekken. Het gaat meer bepaald om dopamine, oxytocine, adrenaline en vasopressine.

 

Op slag verliefd worden is geen garantie voor levenslang geluk

Bij mensen die verliefd worden, blijkt ook de Nerve Growth Factor hoger te zijn. Liefde op het eerste gezicht duurt een vijfde van een seconde: de door de liefde opgewekte activiteit speelt zich in een oogwenk af. We stellen vast dat amper 11% van de relaties ontstaat door liefde op het eerste gezicht, en dat terwijl de helft van de mensen verklaart al zoiets als liefde op het eerste gezicht te hebben gevoeld.
Op slag verliefd worden is geen garantie voor levenslang geluk. In het begin komt er een gevoel van euforie op als we de persoon zien waarop we verliefd zijn. Dat gevoel ontstaat in dezelfde hersenzones als de zones die reageren op drugs. Later activeren de binding en de aanhankelijkheid die tijdens een langdurige relatie tot stand komen andere zones. Liefde wordt trouwens ook beïnvloed door de cultuur en de persoonlijkheid van de betrokkenen.

Wil jij samen tijdens een grondig en diepgaand gesprek de tijd nemen om op ontdekkingstocht te gaan en erachter te komen wie wérkelijk bij jou past? Ontdek onze matchingtrajecten hier.

Scroll to Top