Narcisme komt steeds vaker voor.

  • Gepost door: soulmate
  • Gepost in:
  • 8 April 2019

Liefde en Narcistische relaties!

Is pathologisch narcisme de uitkomst van erfelijke eigenschappen - of het trieste resultaat van misbruik of een trauma? Of, is het de samenloop van omstandigheden waardoor narcisme ontstaat? De narcistische persoonlijkheidsstoornis is een uiterst complex gedrag.

Narcisten zijn mensen die zichzelf als het middelpunt van de wereld beschouwen. Elk heeft wel wat narcisme in zich, maar ‘gewone’ mensen kennen de grenzen van egocentrisch zijn en respecteren die ook. Narcisten doen dit niet, vaak onbewust omdat hun eigenliefde buitensporig is.
De narcist zal namelijk NOOIT erkennen dat er met hen iets mis is. Zij zullen nooit toegeven dat zij in staat zijn om fouten te maken. Het is juist een kenmerk van de narcist dat alle fouten buiten zichzelf worden gezocht. De partner krijgt dus de zware last om die verantwoordelijkheid te dragen. Sommige partners hebben vanuit hun jeugd al een neiging om zich in alle bochten te wringen om liefde te krijgen en dit zijn aantrekkelijke prooien voor de narcist. Andere worden door het gedrag van de narcist afhankelijk en zelfdestructief.
Narcisme is een ernstig gebrek van het geweten. Een narcist weet geen verbondenheid met anderen. Er is geen intimiteit. Het lijkt op een subtiel geconstrueerde reflex-machine die de menselijke persoonlijkheid perfect kan nabootsen, maar de behoeften van anderen kent hij niet. Het lijkt alsof de ziel niet thuis is….De Goddelijke vonk ontbreekt. Het kwaad bestaat niet. Dit uit zich in destructief en gewetenloos gedrag.
Een narcist kent geen angst. Het kan zijn dat hij ooit angst of gevoel heeft gekend, maar dit is volledig uitgedoofd of afgevlakt. Vaak zijn er ook meerdere stoornissen aanwezigzoals dwangmatig gedrag, eetstoornissen, pedofilie, fobieën.
Een narcist kan je herkennen aan de stoornis van de ziel, de persoonlijkheidskenmerken, het gedrag, sterke manipulatie. Door de stoornis van de ziel voel je geen verbondenheid met deze persoon en het valt je op dat deze persoon niet kan liefhebben. Het inlevingsvermogen ontbreekt. Er is geen contact met het hart. Hij is onbetrouwbaar. Er is sprake vaneen afgescheiden individualiteit.
Je ziet afwijkende persoonskenmerken uit taalgebruik en gedragingen. Je voelt intuïtief aan dat het niet klopt met deze persoon. Narcisten leven van de energie van anderen aangezien ze geen eigen levensvreugde kennen. Het niet geven en nemen, maar alleen nemen.
Het gedrag is willekeurig, dus niet consequent. Overwegend tegengesteld. En overwegend neutraal of gespeeld positief. Dit is het onechte. Hij stelt zich anders op dan hij in werkelijkheid is. Ze dragen een masker om te verleiden of aan te vallen. De maskers dienen om hun ware aard te verbergen met als functie compensatie, aandacht strekken, beschermenden manipulerend.

Verborgen narcisme is één van de meest extreme en destructieve vormen van narcisme. Het emotioneel misbruik door een verborgen narcist gebeurt zo subtiel en geniepig, dat jij het gevoel hebt dat je gek wordt en dat je continu op je woorden moet letten. Je weet dat er iets niet in de haak is, maar je kunt het niet plaatsen.
De verborgen narcist spiegelt al jouw goede eigenschappen, waardoor jij onterecht denkt dat je met een geweldig persoon te maken hebt. Je voelt je verbonden met de narcist, omdat jij in feite jezelf herkent in wat zij jou voorspiegelen. Aan de andere kant projecteren ze al hun slechte eigenschappen en tekortkomingen op jou. Hierdoor denk je wederom onterecht dat jij degene bent die de dingen verkeerd ziet en dat jij de boosdoener bent. Ze zijn niet in staat om berouw te tonen. Wat ze jou aandoen wordt bestempeld als je eigen schuld of dat van anderen. Je zult zelfs je excuses aanbieden voor iets waar je je niet schuldig aan hebt gemaakt! Nooit zullen ze verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag!

Een narcist zal zich nooit zomaar blootgeven. Manipulatie, isolatie en geweld sluipen er vaak ongemerkt, beetje bij beetje in. Voordat u het weet, raakt u in het web van een narcist verstrikt en dan is het te laat.
Zij liegen en bedriegen omdat zij geen respect hebben voor anderen. Ze doen er alles aan om zichzelf beter, krachtiger en meer bewonderd te laten voelen en dit is altijd ten koste van de goedheid van degene waarmee zij een relatie/vriendschap hebben.
De ene keer is de verborgen narcist liefdevol, meegaand, charmant en vriendelijk. Het volgende moment word je afgemaakt met verwijten, boosheid, stiltebehandelingen en beschuldigingen. De verborgen narcist is extreem goed in het verbergen van zijn ware aard en ervaren paniek als ze merken dat je ze door begint te krijgen.
De verborgen narcist is koppig en dogmatisch. Ze zullen slechts water bij de wijn doen om jou verder te manipuleren, zodat zij hun zin krijgen. Hun koppigheid en superioriteitsgevoel zorgen ervoor dat ze nooit berouw zullen tonen of hun excuses zullen aanbieden. Ze hebben totaal geen empathie voor anderen en zullen hoogstens empathie faken om punten tescoren. Maar hun woorden komen niet overeen met hun daden.
De verborgen narcist is erg materialistisch ingesteld en vaak jaloers op wat anderen hebben. Ze zullen echter zeggen dat anderen juist jaloers op hun spullen en kwaliteiten zijnZe zijn erg goed in een slachtofferrol en zullen met ongelofelijke verhalen komen over hoe benadeeld zij zijn in het leven. Dat anderen hen niet begrijpen en misbruik maken van hun gulheid en vriendelijkheid. Ze vertellen hoe integer, liefdevol en loyaal ze zijn, maar laten we eerlijk zijn: als je daadwerkelijk in het bezit bent van deze mooie kwaliteiten, dan hoef je die niet aan anderen te verkondigen. Je zult deze kwaliteiten dan gewoon uitstralen!
Hun emotionele intelligentie is onderontwikkeld. Je hebt vaak het gevoel dat ze je niet begrijpen als je vertelt hoe ongelukkig je bent in de relatie. Ze weten niet hoe ze met hun eigen emoties of die van anderen om moeten gaan en zullen zich onhandig of extreem boos gaan uiten in bepaalde situaties. Zij beschouwen jouw emoties als een aanval op hun persoontje, omdat ze je zien als een verlengstuk van zichzelf. De bedoeling is de partner continu te frustreren en te voorkomen dat de partner zelfstandig gaat nadenken! Een narcist gebruikt alles om zijn partner te verlammen, door de partner in een positie van onduidelijkheid en onzekerheid te manoeuvreren. Op die manier hoeft hij zich namelijk niet in een echte één-op-één-relatie te begeven, want daarvoor is hij juist bang. Hij houdt de ander op afstand, binnen grenzen die voor hem ongevaarlijk zijn.

Narcisten zijn meestal niet in staat tot het behouden van een gezonde relatie. Velen hebben een roerige geschiedenis van relaties en veel emotionele bagage. Zij nemen, ze vragenze verwachten. In ruil geven ze heel weinig, behalve mooie woorden. De liefdes-stijl van narcisten is dan ook 'game-playing-love': ze willen de baas zijn, houden afstand, gaan vaak vreemd en doen er alles aan om hun partner onder controle te houden.
Narcisme komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. Een narcist vind je vaak bij hoger opgeleiden, advocaten, artsen, CEO’s, managers, jeugdbeschermers die hun status misbruiken.

Niemand kan een narcist veranderen. Een echte liefdesrelatie met een narcist kan niet, je bent kansloos. Hoe lief, onderdanig, begripvol, geduldig u ook bent en alles heeft gedaan om het hem/haar maar naar de zin te maken.
Met de narcist breken is vaak de beste overlevingsstrategie. Bescherm kinderen en haal ze uit de situatie met de narcist. Verwacht geen beterschap. Snijd alle banden door, ook financieel. Geloof geen woord wat de narcist zegt. Ga niet mee in zijn verhaal. Houdt het oppervlakkig en zeg zo min mogelijk, luister naar je intuïtie.
De volledige aanvaarding van je narcistische partner, als iemand die een echte geestelijke stoornis heeft is de sleutel tot herstel. Zodra je geen illusies meer hebt dat je relatie beter zou kunnen worden "als je maar" … Als je eenmaal accepteert dat hij echt een narcist is, dan kun jij genezen en alleen dan voel je dat je gegroeid bent met de kennis, die je eerder niet had. Hou rekening dat het genezingsproces een hele tijd kan duren, zelfs tot jaren.

Nood aan een gesprek omtrent narcistische relaties. Contacteer mij: GSM 0494 29 30 87 - info@soulmate4life.be

Warme groet,
Kathleen